Jak odstranit skvrnu od polévky (gulášová, kmínová…):
Malá nehoda, velká skvrna?

Příběh ze života

„Malá převrhla misku s gulášovou polévkou na ubrus. Červený flek, mastný střed a po vyprání zažloutlý stín. Už jsem skoro rezignovala, ale zkusila jsem soda–citron–EcoHaus papírek. Výsledek? Nezůstal ani náznak. Takže jo, jde to!“

– Radka, zákaznice EcoHaus

Proč skvrna od polévky není „jen voda“

Polévky často obsahují:

  • tuk z vývaru nebo masa
  • škrob a mouku na zahuštění
  • koření (paprika, pepř, kmín) – silná přírodní barviva
  • zeleninu nebo cibuli, která oxiduje a zapáchá

Tohle všechno vsakuje do vláken a skvrna se může objevit až po vyprání – jako mastná nebo zabarvená mapa. A čím výraznější polévka (gulášová, zelňačka…), tím víc výzva.

Jak na skvrnu od polévky krok za krokem

Co pomůže:

Postup:

  1. Zbytky polévky jemně osuš papírovou utěrkou – hlavně netlačit.
  2. Opláchni studenou vodou z rubu, ať se mastnota dostane ven.
  3. Posyp jedlou sodou, zakápni citronem nebo roztokem kyseliny citronové.
    Proč to funguje: Soda pohltí tuk a škrob, kyselina rozloží pigmenty z koření.
  4. Nech působit 15 minut, lehce promni.
  5. Vyper s pracími papírky EcoHaus na 30–40 °C.
  6. U bílého/světlého prádla přidej perkarbonát sodný.
    Proč to funguje: Aktivní kyslík projasní a vytáhne i starší zabarvení.

Na co si dát pozor

  • Nepoužívej horkou vodu před praním. Zapečeš tuk a škrob do vláken.
  • Nečekej. I čirá polévka může zanechat mastný stín.
  • Neper bez předošetření. Paprika, kurkuma nebo pepř zanechají pigment i po praní.

➙ Tip od babičky Petry

Polévky? Jasná soda a citron. Na mastnější typy – jako gulášová – přidat i kapku octa. U bílých věcí doporučuju perkarbonát a sušit na slunci, protože světlo pomáhá.

➙ Tip od Vlaďky – paní na úklid

Na mastnou a kořeněnou skvrnu funguje směs sody a octa. Pokud je látka savá (např. bavlna, len), nechat 20 minut a až pak prát s papírkem. Bílý ubrus? Perkarbonát to jistí.

Doporučené produkty:

Řešíš jinou skvrnu?

Mrkni na Skvrnorádce – najdeš tam články na omáčky, vývar, olej, tatarku, čokoládu i dětské příkrmy. A když je krize, napiš Vlaďce – naší chytré asistentce v pravém dolním rohu.

Pošli svůj tip

Máš vychytávku na guláš, bramboračku nebo výpečky? Pošli nám ji na marketing@ecohaus.cz nebo napiš do komentáře. Sdílená zkušenost zachrání víc než jeden ubrus.

Shrnutí

Polévka je srdce domácí kuchyně – ale na textilu umí zanechat nepříjemné stopy. Když víš, co použít, zvládneš to bez chemie, s čistým svědomím – a zachováš klid i krásu látky.

Sdílejte článek

Komentáře (0)

U tohoto článku nejsou žádné komentáře. Zanechte komentář jako první!

Napsat komentář

Poznámka: Komentáře musí být před zveřejněním schváleny.