Jak odstranit skvrnu od kakaa:
Záludná klasika z kuchyně i dětské mikiny
Příběh ze života
„Dělala jsem kakao pro malého. Polil si rukáv, tak jsem to jen opláchla. Po vyprání flek nezmizel – naopak! Zašedl a zůstal. Pak jsem zkusila babiččin trik: citron, soda, EcoHaus papírek – a po fleku ani stopa.“
– Jana, zákaznice EcoHaus
Proč kakao zanechává tvrdé skvrny
Kakao obsahuje:
- přírodní pigment (theobromin)
- tuk z kakaového másla
- cukr a často i mléko (v případě nápoje)
- navíc rychle oxiduje a ztmavne.
Čerstvá skvrna vypadá jako šmouha, ale po zaschnutí a praní se změní v šedý flek, který zůstane „napevno“, pokud se neodstraní správně.
Jak na skvrnu od kakaa krok za krokem
Co pomůže:
- studená voda
- Jedlá soda
- Kyselina citronová nebo citronová šťáva
- Bílý ocet 10 %
- Prací papírky EcoHaus
- Perkarbonát sodný – ideální pro světlé oblečení
Postup:
- Zbytky kakaa setři lžičkou nebo ubrouskem – nevtírej do látky.
- Opláchni studenou vodou z rubové strany, aby šel pigment ven.
- Nanes směs jedlé sody a citronové šťávy, nebo roztok kyseliny citronové.
Proč to funguje: Soda absorbuje tuk a cukr, citron pomáhá rozložit pigment. - Nech působit 10–15 minut, jemně promni.
- Vyper s pracími papírky EcoHaus na 30–40 °C.
- U bílého/světlého prádla přidej perkarbonát sodný.
Proč to funguje: Aktivní kyslík dočistí kakaový stín a rozjasní látku.
Na co si dát pozor
- Nepoužívej horkou vodu při předošetření. Tuk a cukr se zapečou.
- Nečekej. Kakao se rádo usazuje a tmavne.
- Neper bez předchozího ošetření. Skvrna se může „zafixovat“.
➙ Tip od babičky Petry
Na kakao vždycky fungovalo namočit ve studené citronové vodě, pak přidat sodu, promnout, chvíli počkat a vyprat. A bílá trička dát dosušit na sluníčko – funguje to jako přírodní rozjasňovač.
➙ Tip od Vlaďky – paní na úklid
Zaschlé kakao? Ocet a soda přímo na látku, chvíli nechat působit. Pak prací papírek a program na barevné prádlo. U bílého ještě perkarbonát a skvrna zmizí.
Doporučené produkty:
- Jedlá soda
- Kyselina citronová
- Bílý ocet 10 % – 1 l
- Prací papírky EcoHaus
- Perkarbonát sodný
Hledáš jinou skvrnu?
Ve Skvrnorádci najdeš i tipy na čokoládu, olej, máslo, rajčata, příkrmy nebo omáčky. A pokud potřebuješ rychlou radu, klikni na Vlaďku v pravém dolním rohu – ví, co s tím.
Poděl se o svůj trik
Napiš nám na marketing@ecohaus.cz nebo přidej komentář pod článek. Ověřené rady zveřejníme a inspirujeme tak i ostatní, kdo doma právě hledí na flek od kakaového oběda.
Shrnutí
Skvrna od kakaa může být tvrdohlavá, ale s přírodní silou se dá zkrotit. Stačí trocha sody, kyseliny a správný papírek – a místo fleku bude zase jen čistá radost.
Komentáře (0)
U tohoto článku nejsou žádné komentáře. Zanechte komentář jako první!