Návod: jak účinně prát dětské oblečení a odstranit fleky

Návod: jak účinně prát dětské oblečení a odstranit fleky

2. February 2024Petra Doubková

Praní dětského oblečení může přinášet řadu výzev, zejména pokud se snažíme vyřešit problém s odolnými skvrnami. Ale s těmito tipy a triky se můžeš vybavit vědomostmi, jak udržet oblečení tvých dětí čisté, svěží a bez fleků.

1. Předúprava skvrn


Pro účinné odstranění skvrn před praním aplikuj přímo na postižené místo speciální odstraňovač skvrn. Nech ho působit podle návodu, obvykle několik minut, aby měl čas rozpustit nečistotu.

Tip od EcoHaus: na postižené místo zkus aplikovat menší část utrženého pracího papírku EcoHaus, přidej kapku vody a nech působit a jemným třením předčisti v ruce. Poté vyper v pračce.


Náš výběr pro tebe: najdi svou ideální vůni

2. Používej prací papírky


Prací papírky jsou rychlou a efektivní alternativou k běžným pracím prostředkům, ideální pro rodiny s dětmi.

  • Ušetří čas při dávkování: Prací papírky eliminují potřebu měření a dávkování.
  • Šetrnost k citlivé pokožce: Bezpečné pro děti a alergiky.
  • Ekologická a praktická volba: Sníží spotřebu plastů a usnadní praní.

"Minimalismus není o tom mít méně, ale o tom mít více prostoru pro to, co je skutečně důležité."

Bea Johnson

3. Správná teplota praní


Teplota vody je klíčová. Pro odstranění určitých typů skvrn je nutná teplejší voda, avšak pro jemné a citlivé materiály je vhodnější chladnější praní, aby nedošlo k poškození tkaniny.


Skvrny vyžadující teplejší vodu:

  1. Mastné skvrny: Teplá voda pomáhá rozpustit mastnotu a olej, což usnadňuje jejich odstranění z tkaniny.
  2. Skvrny od makeupu: Základ makeupu často obsahuje oleje, proto teplá voda lépe rozpouští tyto skvrny a umožňuje jejich účinnější odstranění.
  3. Skvrny od kávy nebo čaje: Teplá voda pomáhá rozložit tanniny obsažené v kávě a čaji, což usnadňuje odstranění těchto skvrn.

Skvrny vyžadující studenější vodu:

  1. Krev: Studená voda zabraňuje sražení bílkovin v krvi a jejímu zafixování do tkaniny, což usnadňuje její odstranění.
  2. Tráva: Skvrny od trávy obsahují chlorofyl, který může za tepla reagovat s tkaninou a zanechat trvalé zbarvení. Studená voda pomáhá zachovat skvrnu v rozpustném stavu.
  3. Bílé víno nebo ovocné šťávy: Studená voda je efektivnější při odstraňování skvrn od ovocných šťáv a bílého vína, neboť teplá voda může způsobit zafixování cukru ve šťávě do tkaniny.

Při praní je vždy důležité vzít v úvahu typ tkaniny a předepsaný způsob praní uvedený na etiketě. V případě pochybností je obecně bezpečnější volit studenější vodu, aby se předešlo poškození tkaniny.

4. Výběr hypoalergenní aviváže


Pro zachování měkkosti a komfortu dětského oblečení preferuj hypoalergenní aviváže, které jsou speciálně formulovány bez alergenních a intenzivně parfemovaných složek. 


Tyto aviváže snižují riziko podráždění citlivé pokožky a zároveň usnadňují žehlení.

5. Důkladné máchání


Zajisti, aby pračka oblečení důkladně máchala, což je zásadní pro odstranění všech zbytků pracího prostředku.


Tento krok je obzvláště důležitý pro rodiny, kde jsou děti s vyšší citlivostí na chemické látky. Pro ještě lepší výsledek můžete do posledního máchání přidat trochu octa, což pomůže neutralizovat zbytky pracího prostředku a zjemnit oblečení.


Ty by mohly způsobit podráždění nebo alergickou reakci na dětské pokožce.

Jak na nejčastější dětské skvrny - rychlý tutoriál:

  • Tráva: Předúprava citronovou šťávou nebo bílým octem, poté praní v teplé vodě.
  • Ovocné šťávy: Opláchnutí studenou vodou, aplikace odstraňovače skvrn a praní jako obvykle.
  • Čokoláda: Jemné odstranění přebytečné čokolády, předúprava teplou vodou a odstraňovačem skvrn, následné praní.
  • Bláto: Nechat zaschnout, setřít nadbytečné bláto a pak použít odstraňovač skvrn před praním.
  • Fixy: Alkoholový odstraňovač skvrn aplikovaný přímo na skvrnu, nechat působit a pak vyprat.

"Úspěšné uklízení neznamená jen zbavit se nepotřebných věcí, ale také vybudovat prostor, ve kterém cítíme radost a klid."

Marie Kondo

Závěr


Účinné praní dětského oblečení a odstraňování skvrn nevyžaduje jen správný prací prostředek, ale také znalost několika klíčových postupů. Od předúpravy skvrn přes volbu teploty vody až po použití vhodných aviváží je důležité přistupovat k praní s ohledem na citlivost dětské pokožky a kvalitu oblečení. Díky těmto radám bude dětské prádlo nejen čisté a bez skvrn, ale také měkké a příjemné na dotek, což je pro pohodlí vašich nejmenších nezbytné.

Předúprava skvrn a volba správného pracího prostředku  jsou klíčové pro efektivní odstranění skvrn a zachování kvality dětského oblečení, přičemž je důležité dbát na šetrnost k citlivé dětské pokožce.

Teplota vody a správné nastavení pračky  hrají významnou roli v ochraně dětského oblečení a jeho barvy, přičemž některé skvrny vyžadují specifickou teplotu pro jejich účinné odstranění.

Důkladné máchání a použití vhodných aviváží zajišťují, že z oblečení budou odstraněny všechny zbytky pracího prostředku, což je zásadní pro prevenci podráždění a alergických reakcí na dětské pokožce, a zároveň udržují oblečení měkké a příjemné na dotek.

Pokud máš zájem o ekologické prací papírky nebo další udržitelné produkty pro tvůj domov, podívej se na naši nabídku v obchodě EcoHaus.

Autor: Petra Doubková

Petra Doubková, zakladatelka EcoHaus ve svých 23 letech vybudovala firmu od základů bez investorů. Její produkty, zaměřené na udržitelnost, si získaly důvěru tisíce zákazníků.

Přečíst více

Produkty zmíněné v tomto článku

Často kladené otázky od zákazníků

Jaký je příběh za značkou EcoHaus?

Petra Doubková založila EcoHaus ve svých 23 letech s vizí vytvořit ekologičtější a udržitelnější alternativu k běžným pracím prostředkům. Inspiraci našla během studia na Technické univerzitě v Liberci, kde se zrodil nápad na tento projekt. Firma byla vybudována od základů bez pomoci externích investorů, ale s podporou obyčejných lidí, kteří se rozhodli produkt předplatit prostřednictvím crowdfundingu. Díky svému závazku k ekologii a kvalitě si EcoHaus rychle získal přes 20 000 spokojených zákazníků a stal se příkladem úspěšného podnikání založeného na principech udržitelnosti.

Jaké hodnoty reprezentuje EcoHaus?

EcoHaus stojí na principech udržitelnosti, inovace a podpory komunity. Společnost se nejen snaží změnit svět k lepšímu prostřednictvím svých produktů, ale také aktivně podporuje ženy ve splnění jejich snů a pomáhá jim šetřit čas díky funkčním produktům.

Jaké produkty nabízí EcoHaus a jak přispívají k udržitelnosti?

EcoHaus nabízí širokou škálu pracích papírků, které jsou biologicky odbouratelné a vhodné pro lidi s citlivou pokožkou nebo atopickým ekzémem. Produkty jsou navrženy tak, aby minimalizovaly odpad a spotřebu plastů, což přispívá k ochraně naší planety.

Proč zvolit EcoHaus pro své praní?

Vybrat si EcoHaus pro tvé praní znamená podpořit českou značku s čistou vizí udržitelnosti a zároveň přispět k ochraně naší planety. Naše produkty jsou navrženy tak, aby byly účinné proti špíně, zároveň šetrné k tobě i přírodě. Nabízíme ti snadné řešení pro denní praní, které funguje skvěle i na cestách díky praktickému formátu našich pracích papírků. Tím, že se rozhodneš pro nás, stáváš se součástí komunity, která usiluje o pozitivní změnu.


V EcoHausu neustále pracujeme na tom, abychom ti nabídli ještě lepší služby. Nasloucháme tvým potřebám a na základě tvé zpětné vazby vylepšujeme stávající produkty a rozšiřujeme naši nabídku, abychom ti mohli nabídnout přesně to, co hledáš a potřebuješ. S námi jdeš ruku v ruce s inovacemi, které zlepšují každodenní život a současně chrání naši planetu.

V EcoHaus jde o víc než jen o praní. Je to o lásce k sobě, k přírodě a k naší planetě. Naše poslání je „ZMĚNIT SVĚT A ZLEPŠIT EKOLOGICKÝ DOPAD." Věříme, že každé praní s našimi papírky je krokem k lepšímu světu.


Proč nám můžete věřit:

  • Jsme na trhu již více než rok a během této doby jsme získali přes 20 000 spokojených zákazníků.
  • S hrdostí můžeme prohlásit, že EcoHaus byl vyhlášen jedním z TOP 5 nejudržitelnějších startupů v roce 2023. Toto ocenění jsme získali díky vaší podpoře a naší společné vášni pro udržitelnost.
  • Zvítězili jsme v prestižní startupové soutěži na Technické univerzitě v Liberci, což potvrzuje inovativnost a kvalitu našich produktů.
  • Díky našim pracím papírkům jsme dosáhli více než 1 500 000 vypraných praček, což přispívá k menší spotřebě plastů a ochraně životního prostředí.

Vyzkoušej naše testovací balení a přesvědč se na vlastní praní. S EcoHaus získáš čistotu, která je šetrná k tobě i k naší planetě.


#neplastuj s námi a staň se součástí změny!

Související čtení

Další čtení

Komentáře (0)

U tohoto článku nejsou žádné komentáře. Zanechte komentář jako první!

Napsat komentář