Neviditelná past, která může zapáchat a zašednout
Příběh ze života
„Na letním festivalu mi někdo vrazil do kelímku a pivo letělo rovnou na moje nové bílé šaty. Uschlo to, vypadalo to v pohodě. Po vyprání ale zůstaly žluté mapy a navíc to mírně zapáchalo. Zachránilo mě citron, soda a EcoHaus papírky. A šaty přežily.“
– Kristýna, zákaznice EcoHaus
Proč pivo zanechává skvrny
Pivo obsahuje:
- cukry a slad, které lepí a karamelizují
- bílkoviny z ječmene/pšenice, které se zapékají do vláken
- barviva (i přírodní z chmele), která oxidují
- enzymy, které mohou reagovat s materiály
- a samozřejmě kvasnice a pachy
Na světlém prádle může pivo zanechat žlutohnědý flek, který po vyprání zšedne nebo začne páchnout, zvlášť pokud se skvrna neřeší hned.
Jak na skvrnu od piva krok za krokem
Co pomůže:
- studená nebo vlažná voda
- Jedlá soda
- Kyselina citronová nebo citronová šťáva
- Bílý ocet 10 %
- Perkarbonát sodný – pro bílé látky
- Prací papírky EcoHaus
Postup:
- Pokud je pivo ještě mokré, lehce osuš ubrouskem, netlačit.
- Opláchni studenou vodou z rubu, aby se cukry a bílkoviny dostaly ven.
- Posyp jedlou sodou, zakápni citronem nebo octem – nech probublat a působit 10–15 minut.
Proč to funguje: Soda absorbuje cukry a tuky, kyselina rozkládá bílkoviny a neutralizuje pach. - Jemně promni, opláchni a vyper s pracími papírky EcoHaus.
- U světlého prádla přidej perkarbonát sodný.
Proč to funguje: Aktivní kyslík rozjasní látku a odstraní zbytky i případný zápach.
Na co si dát pozor
- Neper bez předošetření. Pivo může začít „zapáchat“ až po uschnutí.
- Nepoužívej horkou vodu. Zafixuje bílkoviny a cukr.
- Nenechávej skvrnu zaschnout. Staré skvrny od piva jdou hůř dolů a zanechávají pach.
➙ Tip od babičky Petry
Na pivo se vždycky používal citron a trocha octa, pak zasypat sodou. Na bílé prádlo přidat perkarbonát a dát sušit na sluníčko. Zmizí flek i vůně.
➙ Tip od Vlaďky – paní na úklid
Na zapomenuté pivní skvrny – nejprve ocet, pak soda a citron. Promnout, vyprat s EcoHaus papírkem a u světlých věcí přidat perkarbonát. A hlavně: nic nenechávat do druhého dne.
Doporučené produkty:
- Jedlá soda
- Kyselina citronová
- Bílý ocet 10 % – 1 l
- Perkarbonát sodný
- Prací papírky EcoHaus
Řešíš jinou skvrnu?
Podívej se do Skvrnorádce – máme návody na víno, čaj, kávu, kakao, čokoládu, kečup i vývar. A pokud zrovna spěcháš, napiš Vlaďce – asistentce v pravém dolním rohu.
Poděl se o svůj tip
Zvládl/a jsi pivo jinak? Napiš svůj trik na marketing@ecohaus.cz nebo do komentáře. Rádi ho zveřejníme a inspirujeme další domácnosti.
Komentáre (0)
U tohto článku nie sú žiadne komentáre. Zanechajte komentár ako prvý!