Jak odstranit skvrnu od zmrzliny (včetně šmoulové!):
Sladká bomba, která se drží zuby nehty
Příběh ze života
„Syn jedl šmoulovou zmrzlinu, když mu kus spadl na světle modré tričko. Modrá skvrna zůstala i po praní, navíc jakoby mastná. Myslela jsem, že je to konečná. Ale kombinace sody, citronu a papírku od EcoHaus to zvládla úplně. Tričko přežilo léto.“
– Martina, zákaznice EcoHaus
Proč je zmrzlina tak těžká na odstranění
Zmrzlina, hlavně ta „barevná dětská“, obsahuje:
- cukry a mléčné bílkoviny – které se teplem zapečou
- tuky (mléčné, rostlinné) – vsakují se do vláken
- barviva – často velmi výrazná (modrá E133, červená E120…)
- ovocné složky – pigmenty, které oxidují
- čokoláda, karamel, příchutě – víc než jedna výzva
Skvrna může být mastná, barevná, lepkavá a po uschnutí velmi výrazná.
Jak na skvrnu od zmrzliny krok za krokem
Co pomůže:
- studená nebo vlažná voda
- Jedlá soda
- Kyselina citronová nebo citronová šťáva
- Bílý ocet 10 %
- Perkarbonát sodný – ideální na světlé prádlo
- Prací papírky EcoHaus
Postup:
- Zmrzlinu odstraň jemně lžičkou – nevtírej!
- Skvrnu opláchni studenou vodou z rubové strany.
- Nanesi pastu z jedlé sody a citronové šťávy (nebo kyseliny citronové).
Proč to funguje: Soda vytáhne tuk a cukr, citron rozloží bílkoviny a pigmenty. - U silně zbarvených skvrn (např. modrá, červená) můžeš přidat trochu octa.
- Nech působit 15–20 minut, pak jemně promni.
- Vyper s pracími papírky EcoHaus na 30–40 °C.
- U bílého nebo světlého prádla přidej perkarbonát sodný.
Proč to funguje: Aktivní kyslík rozjasní látku a odstraní pigment i zbytky tuku.
Co určitě nedělat
- Nepoužívej horkou vodu. Mléčné bílkoviny se srazí a zapečou.
- Nečekej. Zaschlou zmrzlinu budeš čistit hůř.
- Nedrbej silou. Pigmenty se roztáhnou a zatlačí hlouběji.
➙ Tip od babičky Petry
Na zmrzlinu se vždycky používala citronová šťáva a soda. Nechat pár minut, pak jemně přetřít a dát do pračky s perkarbonátem. Na šmoulovou doporučuju i trochu octa – modrá barva mizí rychleji.
➙ Tip od Vlaďky – paní na úklid
Na tyhle dětské fleky používám trik: sodu, citron a pár kapek octa. Nechat „zasyčet“, pak přeprat s EcoHaus papírkem. Pokud to bylo na bílé mikině, perkarbonát pomůže vytáhnout i zbytek.
Doporučené produkty:
- Jedlá soda
- Kyselina citronová
- Bílý ocet 10 %
- Perkarbonát sodný
- Prací papírky EcoHaus
Řešíš jinou skvrnu?
V našem Skvrnorádci najdeš články na čokoládu, kakao, čaj, jogurt, příkrmy i víno. A když si nevíš rady – napiš Vlaďce v pravém dolním rohu. Je tu pro tebe.
Poděl se o svůj trik
Zvládl/a jsi šmoulovou nebo jinou zmrzlinu jinak? Pošli tip na marketing@ecohaus.cz nebo napiš do komentáře. Třeba inspiruješ další maminky a táty v akci.
Shrnutí
Zmrzlina je super na jazyku, ale ne na tričku. Pokud ale víš, co dělat, zvládneš i ty nejbarevnější nehody levou zadní – bez chemie, stresu a se zachovaným oblečením.
Komentáre (0)
U tohto článku nie sú žiadne komentáre. Zanechajte komentár ako prvý!