Jak odstranit skvrnu od zmrzliny (včetně šmoulové!):
Sladká bomba, která se drží zuby nehty

Příběh ze života

„Syn jedl šmoulovou zmrzlinu, když mu kus spadl na světle modré tričko. Modrá skvrna zůstala i po praní, navíc jakoby mastná. Myslela jsem, že je to konečná. Ale kombinace sody, citronu a papírku od EcoHaus to zvládla úplně. Tričko přežilo léto.“

– Martina, zákaznice EcoHaus

Proč je zmrzlina tak těžká na odstranění

Zmrzlina, hlavně ta „barevná dětská“, obsahuje:

  • cukry a mléčné bílkoviny – které se teplem zapečou
  • tuky (mléčné, rostlinné) – vsakují se do vláken
  • barviva – často velmi výrazná (modrá E133, červená E120…)
  • ovocné složky – pigmenty, které oxidují
  • čokoláda, karamel, příchutě – víc než jedna výzva

Skvrna může být mastná, barevná, lepkavá a po uschnutí velmi výrazná.

Jak na skvrnu od zmrzliny krok za krokem

Co pomůže:

Postup:

  1. Zmrzlinu odstraň jemně lžičkou – nevtírej!
  2. Skvrnu opláchni studenou vodou z rubové strany.
  3. Nanesi pastu z jedlé sody a citronové šťávy (nebo kyseliny citronové).
    Proč to funguje: Soda vytáhne tuk a cukr, citron rozloží bílkoviny a pigmenty.
  4. U silně zbarvených skvrn (např. modrá, červená) můžeš přidat trochu octa.
  5. Nech působit 15–20 minut, pak jemně promni.
  6. Vyper s pracími papírky EcoHaus na 30–40 °C.
  7. U bílého nebo světlého prádla přidej perkarbonát sodný.
    Proč to funguje: Aktivní kyslík rozjasní látku a odstraní pigment i zbytky tuku.

Co určitě nedělat

  • Nepoužívej horkou vodu. Mléčné bílkoviny se srazí a zapečou.
  • Nečekej. Zaschlou zmrzlinu budeš čistit hůř.
  • Nedrbej silou. Pigmenty se roztáhnou a zatlačí hlouběji.

➙ Tip od babičky Petry

Na zmrzlinu se vždycky používala citronová šťáva a soda. Nechat pár minut, pak jemně přetřít a dát do pračky s perkarbonátem. Na šmoulovou doporučuju i trochu octa – modrá barva mizí rychleji.

➙ Tip od Vlaďky – paní na úklid

Na tyhle dětské fleky používám trik: sodu, citron a pár kapek octa. Nechat „zasyčet“, pak přeprat s EcoHaus papírkem. Pokud to bylo na bílé mikině, perkarbonát pomůže vytáhnout i zbytek.

Doporučené produkty:

Řešíš jinou skvrnu?

V našem Skvrnorádci najdeš články na čokoládu, kakao, čaj, jogurt, příkrmy i víno. A když si nevíš rady – napiš Vlaďce v pravém dolním rohu. Je tu pro tebe.

Poděl se o svůj trik

Zvládl/a jsi šmoulovou nebo jinou zmrzlinu jinak? Pošli tip na marketing@ecohaus.cz nebo napiš do komentáře. Třeba inspiruješ další maminky a táty v akci.

Shrnutí

Zmrzlina je super na jazyku, ale ne na tričku. Pokud ale víš, co dělat, zvládneš i ty nejbarevnější nehody levou zadní – bez chemie, stresu a se zachovaným oblečením.

Zdieľať článok

Komentáre (0)

U tohto článku nie sú žiadne komentáre. Zanechajte komentár ako prvý!

Napísať komentár

Poznámka: Komentáre musia byť pred zverejnením schválené.